MARIE MASUREEL

Wanneer wonen passie wordt

Blog: Stylleven

Buiten koken in stijl

 Die eerste barbecue van het jaar heeft iets magisch. De geur alleen al… Het begint altijd met de weersverwachtingen. Wanneer er meer dan vijfentwintig graden voorspeld wordt, schiet het hele barbecuecircus in actie: Telefoontjes worden heen en weer gepleegd om af te spreken wie er vrij is om langs te komen. Supermarkten leggen een berg met zakken houtskool klaar, en slagers vullen hun vleestoog aan met heerlijke spiesjes, chipolataworsten en gemarineerde steaks.

Opwelling van het moment

Hoe komt het toch dat we er zo van houden om buiten te eten? Het is zeker niet praktischer, want alles moet eerst naar buiten gesleurd worden en vervolgens weer naar binnen gezet worden. Bovendien zijn er buiten hinderlijke insecten. En toch verlangen we naar die eerste barbecue. Wellicht komt het door de nonchalance en het vakantiegevoel dat buiten eten uitstraalt. De temperatuur is aangenaam, we hebben tijd, zijn onder vrienden,... En een belangrijke factor in onze contreien is ook het gegeven van ‘het onverwachte’. Onze zomers zijn niet zonzeker, een barbecue in de open lucht onder een stralende zon kan je dus niet lang op voorhand plannen. En dat zorgt voor een verrassingseffect. Het is een opwelling van het moment en onverwachtse etentjes zijn vaak de leukste. We zien het niet als een sociale verplichting, hebben niet de druk van nog een gepast cadeautje te moeten zoeken en ons op te tutten. Bij een barbecue komen we gewoon aanwaaien in onze meest comfortabele zomerse outfit en met een fles roséwijn in de hand, want dat gaat er altijd wel in.

Buiten is het nieuwe binnen

De markt van het buiten koken is de laatste jaren enorm geëvolueerd. Buiten is het nieuwe binnen, niet alleen op het vlak van tuinmeubilair en buitenverlichting. Ook op het gebied van buiten eten bereiden is er een gigantische markt ontstaan. Niet enkel de traditionele barbecuemerken hebben hun gamma fors uitgebreid, ook fabrikanten van fornuizen gooiden zich op de markt van de buitenkeukens en wendden hun ervaring en technologie op het vlak van binnenapparatuur aan in het outdoors gegeven.

Permanente of mobiele buitenkeuken

Wie over een groot afdak, een poolhouse of een ander bijgebouw beschikt, kan een permanente buitenkeuken installeren. Het grote voordeel is dat alles altijd gemakkelijk ter beschikking staat van de gebruiker. Het vergt maar een kleine inspanning om in de tuin te kunnen eten. Wie niet over een bijgebouw beschikt, kan een volledig uitgeruste mobiele buitenkeuken aanschaffen. Die rol je gewoon van binnen naar buiten toe op het terras. Werkelijk alles is tegenwoordig mogelijk. Daar waar ‘buiten koken’ zich vroeger beperkte tot wat houtskool en een rooster om te grillen, kan je tegenwoordig ook barbecuen op gas. Dat heeft het grote voordeel dat het sneller gaat en dat je niet meer hoeft te sleuren met houtskool.

Niet alleen maar grillen

Maar grillen is slechts het begin. Wokken, op Japanse wijze dichtschroeien op een teppanyaki, roken in een speciale rookoven, kip aan het spit, een pizza-oven... the sky is the limit. Om vlees tot in de perfectie te bereiden gebruik je een Green Egg, populair bij sterrenchefs mede omwille van het feit dat de temperatuur perfect regelbaar is. De buitenkeuken hoeft op geen enkele manier nog onder te doen voor onze gewone keuken. De buitenkeuken werkt op houtskool, gas of op elektriciteit. Een complete uitvoering omvat niet enkel één of meerdere kookunits, maar ook bergruimte, een vuilnisemmer en een spoelbak. Daarnaast is een koelkast onmisbaar om ondanks de warme buitentemperatuur het vlees, de slaatjes en de wijn fris te houden. Het segment accessoires is bovendien enorm uitgebreid. Van vrolijke schorten en ovenwanten tot hoogtechnologische kookthermometers, vlijmscherpe messensets en grijptangen.

Cocktailbar op wieltjes

Naast het zuivere kookgebeuren zijn er nog mogelijkheden om onszelf en onze gasten van een natje en een droogje te voorzien. Wat dacht je van een cocktailbar op wieltjes, compleet met ijsmachine en flessenhouders? Of een wijnbar met snackhouders en gekoelde wijnkasten waarin de temperatuur constant wordt gehouden?

Stijlvol design

Het design van al deze buitenkookeilanden is meestal compact. Mobiele units staan op wendbare wieltjes, voorzien van een rem. De landelijke exemplaren zijn uitgevoerd in tropisch hardhout. Ze passen mooi op een terras dat van een houten beplanking is voorzien. De uitvoeringen in roestvrij staal hebben dan weer een strakker design.  De namen van de buitenkeukens spreken alvast tot de verbeelding: Fire Magic, California Master, Outdoorchef, Spirit Premium,... Zeker en vast voldoende om geprikkeld te worden. Bind alvast uw schort voor en hou zeker de weersverwachtingen in het oog!

Tekst: Marie Masureel

Foto's : Pinterest

 

Copyright 2017 @ mariemasureel.be , alle rechten voorbehouden. - Webdesign door VNE.be