MARIE MASUREEL

Wanneer wonen passie wordt

Blog: Stylleven

Trend 3 voor 2017: Happy hygge!!

Dé trend die overal opduikt, is hygge. Watte? Hoor ik je denken. Hygge, dus. Je spreekt het uit als hjoe-gue. Het is een Deens woord dat je nog het beste kan vertalen als 'gezelligheid'. Wie het hele interieurgebeuren wat volgt, zal het zeker al gezien hebben, want je kon er de afgelopen weken niet omheen. Overal zag ik het opduiken. En in 2017 zal het woord wellicht helemaal doorbreken en gemeengoed worden, zoals dat in de jaren tachtig met de Engelse term 'cocoonen' gebeurde. Het betekent eigenlijk ook wel hetzelfde.

De kern van hygge draait om plezier te vinden in kleine dingen. Eenvoudige, haalbare zaken die je hartje verwarmen en gelukkig maken. En hoe melig het allemaal klinkt, het werkt gewoon. Het simpele genot van een vers gezette kruidenthee in je favoriete tas, met een speculoosje erbij. Je beste vrienden die komen eten, relaxen onder een dekentje met de spinnende poes op je schoot, een geurkaars aansteken,...

Denen zijn bij de gelukkigste inwoners van Europa. Dat is op het eerste gezicht opmerkelijk aangezien ze in de wintermaanden weinig licht hebben, en licht toch wel belangrijk is om je goed te voelen. Mensen die te weinig licht hebben, kunnen zelfs neerslachtig worden. Toch hebben de Denen een manier gevonden om dit te counteren, en dat noemen ze 'hygge'. Wist je dat ze bv het meeste kaarsen aansteken per inwoner, van heel Europa? Het gaat niet alleen om kaarsen, maar ook om een haardvuur of een vuurkorf in de tuin. En lichtjesslingers, want kerstlichtjes kan je ook na de feestdagen gebruiken om je woning op te lichten in de donkere maanden van het jaar.

Voorts draait het om simpele dingen, waar je van geniet. Gezellig een dagje in pyama doorbrengen en je nestelen onder een deken met een goed boek. Samen met de kinderen koekjes bakken, of een gezelschapsspel spelen, of een sneeuwman maken. Een heerlijk warm bad met veel badschuim en kaarsjes. Een wandeling in het bos,... De natuur speelt namelijk ook een belangrijke rol bij hygge. Je voelt je goed in de natuur, de gezonde lucht opsnuivend, of tijdens een knusse winterbarbecue.

Omring je met mensen en dingen waar je van houdt, en het ongedwongen gevoel komt vanzelf.


De term was dus enkele maanden geleden helemaal nieuw voor mij, maar het gegeven is dat absoluut niet. Meer nog, ik doe het zowat mijn hele leven al. Als er iets is waar ik in uitmunt, dan is het wel in hygge. Het is iets wat in mij zit, waar ik geen moeite voor moet doen. Ik heb het nodig en verspreid het ook rond mij.

Ik weet nog dat mijn man mij eens vertelde toen we elkaar nog niet zo lang kenden, dat hij het zo fijn vond dat mijn (toenmalig) appartementje zo gezellig was. Dat ik daar oog en feeling voor had, hij voelde zich daar goed bij.

Ook mijn kinderen kunnen echt verlangen naar gezelligheid op een grijze, regenachtige dag. "Mama, gaan we straks de kaarsjes aansteken en de open haard doen branden?" We houden om de zoveel tijd ook een filmavond, dan mogen de kinderen een familiefilm kiezen en wat langer opblijven en dan maak ik popcorn. Ik ga geregeld gaan wandelen met mijn zoon, we genieten er samen enorm van. Zo eenvoudig kan het zijn. Het gaat om leven in het moment en mooie herinneringen creëren.

Ik weet dat voor veel mensen de periode die er nu aankomt, tussen de feestdagen en de eerste mooie lentedagen, erg lang is. Dat de avonden te vroeg vallen, de regenachtige dagen te talrijk zijn. Dat ze zonlicht missen en fluitende vogels. Ze worden er somber van. Maar de truk om dit sombere, neerslachtige gevoel te counteren, is hygge.

Wanneer ik advies geef bij particulieren let ik altijd op de kaarsen: staan er al dan niet, en als er staan, is de wiek dan wit of zwart? Als de wieken overal wit zijn, betekent dit meestal dat de bewoners geen kaarsenbranders zijn. Dat ze er wel een paar staan hebben, misschien al maandenlang op hetzelfde plekje in huis, maar nog nooit aangestoken hebben. Dat is een gemiste kans op gezelligheid. Kaarsen hoeven helemaal niet duur te zijn, het belangrijkste is dat je ze aansteekt en ervan geniet. In goed gezelschap, of met een fijn boek en een warme chocolademelk. Hygge is het antwoord op je winterdip. Happy hygge dus!!

Ik wens je een warm jaar toe, vol menselijke warmte maar ook vol gezellige kaarsen, dikke sokken en een dampende kop soep. Kortom, ik wens je een jaar vol hygge!

Liefs,

Marie

 

Copyright 2017 @ mariemasureel.be , alle rechten voorbehouden. - Webdesign door VNE.be