Ibizastyle – it’s all in the mix!

Ibiza staat dan misschien wel bekend als hét party-eiland bij uitstek, maar het is veel meer dan dat. Zeker in mijn sector mag het kleine eiland zich een heuse eigen stijl toe-eigenen. ‘Ibizastyle’ is niet alleen een term wanneer het gaat over muziek, kledij en boho-juweeltjes, maar in de interieurstyling is het een waar begrip. Stralend witte interieurs met ronde plafondbalken, jute vloerkleden, een runderskelet tegen de muur, houten kralenkettingen, gestreepte hamamtowels, bonte vloerkussens, gehaakte dromenvangers met schelpen en veren, rieten manden… Het ademt allemaal de typische Ibizasfeer uit.

Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toe ik er heen ging, en ze zijn eigenlijk maar gedeeltelijk ingevuld. Ik verklaar me nader. Ik had gedacht om een hele reeks nieuwe merken te leren kennen, in de plaatselijke woonwinkels. Labels uit Ibiza, lokaal vervaardigd. Maar eigenlijk maken ze lokaal slechts heel weinig zaken. Zoals een winkeluitbaatster me zei “We hebben hier alleen maar zout (het vermaarde Sal de Ibiza), verder wordt er op het eiland maar heel weinig gemaakt. Wat keramiek en accessoires in macramé bijvoorbeeld.”

Blijkt dat de Ibizastijl eigenlijk puur het samenbrengen is van zaken die passen bij de typische sfeer van het eiland, die geraffineerd en ongedwongen is, maar daarom niet lokaal vervaardigd zijn. Het valt te vergelijken met de muziek, die onlosmakelijk verbonden is met Ibiza. De dj’s zijn geen locals, de muziek komt van overal, maar net die specifieke mix van alles geeft dat typische Ibizagevoel.

Ik kwam in de winkels heel wat Belgische en Nederlandse merken tegen: Ay Illuminate, Pomax, Serax, J-line,… Wel gek, eigenlijk. Maar het is dan precies door de selectie van veel wittinten, mooie stoffen, houten objecten en héél veel andere items in natuurlijke materialen zoals manden en touw, dat je de typische kenmerken krijgt van het eiland. Combineer dit met cactussen, lavendel en kruiden, en niet vergeten, enkele hangende elementen, zoals een hangmat, schommel, en hangplanten, en je bent er helemaal. It’s all in the mix, dus.

De foto’s in deze blog zijn van een styling die ik verzorgde in het Ibizathema, verschenen in het blad Landelijk Wonen. Foto’s Joris Luyten.