Mijn coup de coeurs in Ibiza

Dit zijn enkele van mijn favoriete adresjes in Ibiza.

La Granja

Mijn persoonlijke hoogtepunt in Ibiza, is La Granja. Het is een hotel, maar als je er niet verblijft, is de kans klein dat je het te zien krijgt. Eerst en vooral staat er –in tegenstelling tot andere hotels- helemaal nergens aangegeven waar het is. Er staan geen pijlen, er is geen naambord, zelfs aan de gesloten inrijpoort is er niks te zien. Het is duidelijk dat ze niet van pottenkijkers houden. Gelukkig had ik vooraf een afspraak gemaakt en mocht ik als interieurprofessional een kijkje nemen. De manager vertelde me dat het echt de bedoeling is om exclusief te zijn, ze willen geen meute toeristen over de vloer. Toen ik zei dat het zo moeilijk te vinden was (zelfs met gps), antwoordde hij lachend “That’s part of the game”.

Het hotel zelf dan. Het gebouw telt negen kamers en dan is er nog een bijgebouw in de tuin, een finca die je apart kan afhuren. La Granja betekent ‘de schuur’, het is dus een oude boerderij. De eigenaar is een Nederlander en het hotel maakt deel uit van de Design Hotels groep. Toch is het zeker geen typisch design hotel qua inrichting. Alles hier ademt rust en respect voor de natuur. Een visitekaartje of brochure hebben ze niet “That’s not ecological”. De inrichting bestaat volledig uit natuurlijke materialen: bamboe, linnen, hout, kalkverf, kleden in hennep, enz. en ik was er helemaal weg van.

Alle kamers zijn donker en minimalistisch ingericht. Afgaande op wat ik las op Tripadvisor misschien wel iets té ascetisch (kleine spiegels, oncomfortabele bedden) maar qua sfeer en esthetiek krijgt dit hotel absoluut een tien. Het geheel voelt zo intimistisch aan, zo rustgevend, authentiek en juist. Er is een grote moestuin bij, de boer is afkomstig uit Californië en gespecialiseerd in biologische landbouw. Hangbuikzwijn Coco is de mascotte van de moestuin. De keuken is volledig organisch en het is een ware lust voor het oog om te zien hoe de courgetten enz uitgestald liggen in houten kratten.

Via enkele opengeslagen dubbele deuren met smeedijzer, kom je op het terras terecht. Ik zag veel meubeltjes van Tine K Home, zoals de ligbedden aan het zwembad, dat trouwens donker kleurde in plaats van de klassieke turquoize rechthoek in de tuin. Het uitzicht is werkelijk adembenemend, de bar werd rond een grote boom gebouwd en nodigt veeleer uit tot een verfrissend sapje dan zware alcoholische toestanden. Als dit niet de geheime Tuin van Eden is, dan is het er toch héél dichtbij.

Dit zijn enkele van mijn andere favorietjes op het eiland:

La Torre

De perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen, is La Torre, gelegen op de Cap Negret. La Torre is eigenlijk een hotel, maar ook niet-gasten kunnen er eten. Ik vond de tapas een aanrader, en de bediening was heel joviaal.

Me Hotel

Voor wie houdt van design en de typische chique ‘laid back’ Ibizasfeer. Het hotel bevindt zich in de buurt van Santa Eularia, vlakbij de zee. Van bij het binnentreden word je meteen ondergedompeld in de sfeer. De hele dag door is er een dj aan het werk, die voor de nodige kabbelende deephousedeuntjes zorgt. In de lobby zijn enkele trendy hangschommels geïnstalleerd, en ’s avonds steken ze er tientallen kaarsen aan. Het zicht aan de rand van het zwembad is adembenemend, je ziet namelijk in het verlengde van het zwembad de zee liggen. De rooftopbar is ideaal voor het drinken van een cocktail, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Het personeel is erg vriendelijk, maar hoewel het geen partyhotel is, hoor je ’s nachts toch geregeld partygangers in de gangen lopen.

Cala Comte en Ses Salines

Twee leuke stranden. Om naar het strand van Ses Salines te gaan, moet je door het gelijknamige natuurpark, hier zie je de zoutpannen en een enorme berg gewonnen zout, het vermaarde Sal de Ibiza.

In de verte kan je vanop het strand het kleinere naburige eiland Formentera zien. Het strand van Ses Salines is uitgestrekt, dat van Cala Compte is kleiner. Hier verzamelen de catamarans en andere boten zich ’s avonds om naar de prachtige zonsondergang te kijken. Eten en drinken kan je in Sunset Ashram.