Column in Wonen Landelijke Stijl – Provencenummer

Eigentijds romantisch

Wanneer ik aan lavendel denk, vertoef ik meteen in Provençaalse sferen. Ik ben er al meer dan twintig keer geweest, de Provence is mijn tweede thuis. Ik zag er als tiener mijn eerste vallende ster, jaren later werd ik er ten huwelijk gevraagd en ik vierde er ook mijn (of beter gezegd – ons) trouwfeest. De Provence is pure romantiek.

Vroeg in de zomer staan de paarse velden in bloei, op de heuvelruggen van de Lubéron. De geur van lavendel is alomtegenwoordig, maar ‘lavendel’ staat ook voor een kleur, en niet alleen een geur. Het is een soort lila, een mengkleur. Sommige soorten zijn wat rozigpaars, andere dan weer een donker blauwpaars en nog weer andere zijn erg teer van kleur, eerder een lichtgrijs met een paarse ondertoon. Al deze tinten zijn onderling heel goed met elkaar te mixen.

De lilakleur van lavendel combineert ook prachtig met zuiver wit. Het doet me denken aan de geurige lavendelzakjes tussen het kraakwitte, vers gewassen linnengoed. Daarnaast vormt deze paarse kleur ook een mooie match met grijsgroen. De kleur van de blaadjes die zich onder de paarse bloemen bevinden, maar ook van zo veel andere geurige kruiden van de Provence: salie, thijm en rozemarijn. De inspiratie voor dit moodboard is dus alweer te vinden in de natuur zelf.

Lila, grijsgroen en wit staan garant voor een rustig en klassevol palet, een tikkeltje romantisch ook. Maar om het geheel niet te tuttig te laten lijken, werkte ik met strakke, duidelijke vormen. Geen brocantekrullen en broderietjes, maar sobere lijnen. Dit resulteert in een eigentijds romantisch moodboard.

 

Verschenen in het magazine Wonen Landelijke Stijl (Tekst, styling en fotografie: Marie Masureel)