Sobere kerst

Neen, je hoeft geen grote investeringen te doen om je woning in de kerstsfeer onder te dompelen. Neen, het hoeft niet allemaal kitscherige blingbling te zijn met cadeau’s die je niet eens nodig hebt. Kerst draait om sfeer, om samen zijn en om warmte. Fonkelende engeltjes, rendieren, klokken, slingers, schreeuwerige santa’s,…. Is het je ding niet, al die prullen? Dan ga je toch gewoon voor een stoere of een sobere aankleding. Een sobere kerst kan net heel sfeervol en intiem zijn. Enkele tips:

Hang de boom niet van onder tot boven vol. Kies of je er bijvoorbeeld enkel lichtjes in wilt hangen of gewoon enkele ballen. Dat kan al genoeg zijn. Het hoeft ook niet een kerstboom in vol ornaat te zijn. Enkele takken kunnen al volstaan, zelfs zonder iets van decoratie of lichtjes. Less is more, tenslotte:

En dan gebruik je ook de lampjes afzonderlijk:

Want licht moet er sowieso zijn, om sfeer te creëren. Veel kaarsjes, kandelaars, windlichten en dergelijke dus:

Een stemmig kersthuis hoeft helemaal niet chic te zijn, het mag er gerust wat geleefd en nonchalant uit zien. Doorleefd is net mooi, bijvoorbeeld met grof geweven linnen, touw en ruw hout:

Doet al het gefonkel in de winkelstraten haast pijn aan je ogen? Werk met matte materialen in de plaats van met glanzende:

Veel van die matte items zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout.

De natuur is dan ook nooit ver weg in een sober kersthuis. Wat mos of een decoratief takje, het maakt al een verschil. Bovendien kost het niks:

En tenslotte, een blikvanger die het altijd doet en die je ook na de feestperiode nog in je interieur kan laten hangen, een takkenkrans:

Tekst: Marie Masureel

Foto’s: Pinterest