Zitmeubilair, de basis van je interieur

Zetel, salon, bank, fauteuil, canapé, wingchair, zitzak, poef,… Een plek om op een comfortabele manier te zitten, lekker onderuit te zakken of zalig te liggen, is essentieel in onze woning. Het is één van de eerste interieuraankopen die we doorgaans doen en er gaat ook een grote hap van ons budget naartoe. Enkele zaken waar je moet aan denken bij de aanschaf van je salon.

 

De tijd van het stijfdeftige zitmeubilair ligt lang achter ons. Waarbij het misschien wel beter voor je rug, maar verdomd hard in zitten was. Het stijf rechtop zitten maakte plaats voor het chillen, hangen en loungen. Comfort is nu het toverwoord en in de plaats van harde zit- en rugleuningen zorgen we voor voldoende steun in onze rug door middel van veel kussens. Het heeft iets ongedwongens en gemoedelijks, zo’n zithoek. Het is de ideale plek om na de maaltijd aan tafel te verkassen voor een koffie bij de haard en om nog wat te keuvelen. Of om heerlijk languit naar je favoriete tv-serie te kijken. Hoewel Vlamingen het doorgaans over hun ‘zetel’ en Nederlanders het over ‘de bank’ hebben, is het gevoel van knusse gezelligheid universeel.

Gedurfde sierkussens

Dat we ons zitmeubilair belangrijk vinden, bewijzen de prijzen die we er voor over hebben en de evolutie van de afmetingen. Een zitbank van meer dan één meter diep is tegenwoordig overal te vinden. Een veelheid aan kussens vult het meubel mooi op, zodat opstaan geen lastige onderneming wordt. Hoewel de zitbank doorgaans met enkele bijhorende kussens in dezelfde stof komt, zijn sierkussens ideaal als aanvulling om wat kleur en prints te introduceren. Veel mensen schaffen een neutrale zitbank aan in een lichte zandkleur of een warme donkere tint, maar gaan een tikje verder met hun sierkussens. Die mogen best wat gedurfder zijn, met opvallende motieven en in felle kleuren. Ze zijn tenslotte snel vervangbaar wanneer ze uit de toon vallen, wanneer je ze beu bent of wanneer het seizoen wisselt. De vrolijk gekleurde kussens van de zomermaanden worden in een oogwenk omgewisseld voor enkele exemplaren in dierenhuid, en als bij toverslag krijgt je salon een winterse uitstraling.

Leder of stof?

Vaak stelt zich de discussie: leder of stof? De beide opties hebben voor- en nadelen. Leder is makkelijker afwasbaar dan stof maar is doorgaans wel duurder. Bovendien heeft het een moderne uitstraling die voor sommigen te koud kan overkomen. Leder dat gecapitonneerd is, ziet er dan weer allesbehalve koel uit. Zo’n lederen zetel die met knopen doorstoken is, oogt net heel klassiek en degelijk. Bewoners van een landelijk interieur kiezen eerder voor een uitvoering in linnen. Dat heeft een warme, poederachtige uitstraling maar kreukt snel en is soms prijzig. Een goedkoper alternatief is katoen. Wie stof en leder wil mixen, kan bijvoorbeeld opteren voor grote zitmeubels in stof in combinatie met een poef of een éénzit in leder. Zo krijg je een iets andere dynamiek in het salon.

Juiste proporties

Een zitbank is uiteraard een heel gevaarte en neemt bijgevolg een dominante plaats in in het interieur. Bij de zoektocht naar het ideale salon moet je op voorhand goed nameten. Zo ben je er zeker van dat het meubel zal passen en niet te zwaar of te groot zal zijn voor de proporties van de kamer. Een handige truk bestaat er uit om kranten op de grond te leggen, zo ontdek je algauw wat de ideale afmeting is voor je zithoek. Wie niet op het gelijkvloers woont maar bijvoorbeeld in een flat, moet bovendien rekening houden met een moeilijke toegang. Vergewis je ervan dat er voldoende passageruimte is in de traphal of dat je meubel in de lift gaat passen. Een ladderlift huren is ook mogelijk, zo kan een lange zitbank via het raam naar binnen gebracht worden. Indien je geen ladderlift wilt huren, kies je best voor een salon dat uit verschillende modules bestaat. Eens de afzonderlijke stukken binnen zijn, puzzel je ze eenvoudigweg bij elkaar en heb je als het ware één lang zitelement.

De ideale opstelling

Wil je de banken tegenover elkaar opstellen? Of liever in een L-vorm of een U-vorm? Om de opstelling te bepalen is de krantentruk eveneens erg handig. Soms is er echter maar één mogelijke opstelling, afhankelijk van waar de ramen zitten en waar de open haard of het televisietoestel zich bevinden. Altijd handig om in huis te hebben is een poef. Zo kan je van een gewone lange zitbank een L-vorm maken op de momenten dat je liggend tv wil kijken. Zo’n voetenbank of hocker weegt doorgaans licht en is ook makkelijk bij te trekken wanneer er bezoek is en je nood hebt aan een extra zitplaats.

Losse hoes of vaste zit?

Nog een belangrijke overweging is die van een losse hoes of een vaste zit. Een hoes is afneembaar en dat is handig om vlekken uit te wassen. Een losse hoes ziet er wel wat nonchalant uit en is bijgevolg voor sommigen te slordig. Een laatste bemerking is de hoogte van de rugleuning. Indien de zitbank voor het raam komt te staan, overweeg je best om geen te hoge rugleuning te nemen. Zo hoef je niet in te boeten op het zicht naar de tuin. Wil je een ideaal plekje om te lezen, dan kan een hoge fauteuil met oren, een wingchair, de perfecte oplossing zijn.

Weloverwogen keuze

Hoe dan ook, of u nu valt voor een lederen dan wel een stoffen exemplaar, voor een hoge of lage rugleuning, en met of zonder een losse hoes: Kies je zitmeubilair weldoordacht. Koop je salon niet halsoverkop omdat het mooi staat in een showroom. Meet het thuis grondig na en laat het desnoods even bezinken. Je moet er tenslotte veel geld voor neertellen, het is bovendien een bepalend stuk in je inrichting en -misschien nog het belangrijkste- je moet er ettelijke ontspannende momenten in slijten.

Styling en Tekst: Marie Masureel

Fotografie: Claude Smekens

Tekst verschenen in Landelijk Wonen